Fetuccini w sosie z czterech serów
Składniki:
Ciasto
- 200-230 g mąki (najlepiej typu 0)
- 70 g semoliny
- 3 jajka
- 15 ml oliwy z oliwek
Sos
- 600 ml śmietany
- 110 g sera Parmezan
- 80 g sera Roquefort
- 60 g sera Gruyere
- 80 g sera koziego
- sól
- pieprz
Duszone grzyby
- 200 g białych pieczarek
- 200 g brązowych pieczarek
- 100 ml oliwy z oliwek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie:
- Na płaskiej powierzchni rozsyp mąkę i semoolinę tak aby utworzyć wulkan. Do środka dodaj jajka oraz sól.
- Wymieszaj wszystko aż uzyskasz jednolitą masę. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na 15 minut.
- Rozwałkuj ciasto tak aby można było wyciąć z niego makaron w maszynce.
- Potnij na kawałki o szerokości 2mm.
- Gotój makaron we wrzącej, osolonej wodzie około 2-3 minuty.
- Po ugotowaniu od razu przerzuć makaron do patelni ze zrobiony pieczarkami w międzyczasie
- Wlej do garnka śmietanę i podgrzej ją.
- Dodaj ser, uważając aby nie przypalić smietany albo sera. Dodaj sól i pieprz.
- Podgrzej patelnie, dodaj oliwę oraz przyprawy. Podsmaż grzyby.
- Dodaj sos oraz pieczarki do makaronu. Możesz przyprawić ewentualnie szczypiorkiem dla ozdoby.