Fajitas z kurczaka
Składniki:
- 8 pełnoziarnistych tortilli
- 3-4 piersi z kurczaka pokrojone w plasterki
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- przyprawa typu Merquén (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolędry
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire
- Oliwa z oliwek
- Tymianek
- Oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zamarynuj kurczaka minimum 30 minut ( tym dłużej tym lepiej) w sosie Worcestershire zmieszanym z kilkoma korplami cytryny i tymianku.
-
Podgrzej oliwe z oliwek na patelni (bardzo cienka warstwa oliwy, jeśli masz możliwość to spryskaj patelnie oliwą).
-
Potnij cebulę w długie, wąskie słupki. Tak samo zrób z papryką.
-
Wszystko wraz z czosnkiem i przyprawą marquen wczuć na patelnię. Gdy cebula się zeszkli dodaj sok z cytryny. Następnie zmniejsz temperaturę i pozwól wyparować cieczy przez około minutę.
-
Na patelni albo grilu piecz kurczaka przez około 4,5 minut z każdej strony. Gdy już będzie dobrze upieczony usuń go z ognia.
- Podgrzej tortille na patelni i dodaj smażoną paprykę i kurczaka.Można podawać wraz salsą pomidorową, guacamole, bitą śmietaną oraz papryczkami Jalapenos.