
Pizza ze szparagami i fetą
Składniki
Ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 50 ciepłego mleka
- 270 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej typ 00)
- 50 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
- 1 – 2 łyżki kaszy mannej
Farsz:
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 150 g startej mozzarelli
- 4 plasterków boczku
- 6 zielonych szparagów
- 2 łyżki posiekanego sera Feta
Przygotowanie:
- Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.
- Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
- Szparagi gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy.
- Ciasto podzieliłam na dwa kawałki (dwie cienkie pizze lub jedna większa na grubszym cieście). Foremkę do pizzy smaruję oliwą z oliwek, a ciasto podsypuję kaszą manną, aby było bardziej chrupiące.
- Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na foremkę. Następnie smarujemy śmietanką wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Następnie posypujemy większością startej mozzarelli, nakładamy plasterki boczku, szparagi oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na wierzch nakładamy resztę startej mozzarelli.
- Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i piec przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii lub oregano.