Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

 



Składniki:


Rozczyn

 

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki


Ciasto

 

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy


Farsz

 

  • 500 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 150 g sera mozzarella lub Cheddar


Przygotowanie:


Ciasto

  1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki.
  2. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
  3. Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto.
  4. Wyrabiamy ciasto
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.


Farsz


  1. Mięso mielone smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, oregano, paprykę słodką i ostrą.
  3. Farsz powinien być wyrazisty w smaku oraz gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.



Finish



  1. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-10 równych kulek. 
  2. Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 25 cm). 
  3. Na środek każdego nakładamy ok. 2 łyżki farszu. 
  4. Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę.
  5. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
  6. Pieczemy przez ok. 13 minut w temp. 200-220 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta.