
Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
Składniki:
Rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 150 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Farsz
- 500 g mięsa wieprzowego (mielonego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 150 g sera mozzarella lub Cheddar
Przygotowanie:
Ciasto
- Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki.
- Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
- Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto.
- Wyrabiamy ciasto
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Farsz
- Mięso mielone smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, oregano, paprykę słodką i ostrą.
- Farsz powinien być wyrazisty w smaku oraz gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Finish
- Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-10 równych kulek.
- Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 25 cm).
- Na środek każdego nakładamy ok. 2 łyżki farszu.
- Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
- Pieczemy przez ok. 13 minut w temp. 200-220 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta.