Pizza w kształcie serca
Składniki:
Rozczyn
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- 100 g mozzarelli
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 50 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- 50 g rukoli
- 50 g sera Grana Padano
Przygotowanie
- Do miseczki wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki.
- Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki.
- Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
- Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut.
- Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą lekko rozwałkowujemy ręcznie w kształt serca.
- Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy startą mozzarellę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
- Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
- Po upieczeniu nakładamy szynkę, rukolę oraz starty ser Grana Padano.