Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Tuńczyk w orientalnym dressingu

Tuńczyk w orientalnym dressingu

 


Składniki:

  • 1,2 kg świeżego tuńczyka
  • 2 cytryny
  • ¾ szklanki mixu nasion sezamu, maku i siemienia lnianego
  • 1 kg dynii piżmowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 świeży imbir
  • 2 natki szczypiorku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Sól, pieprz


Przygotwanie:



  1. Pokrój tuńczyka na grube filety (około 180g każdy kawałek) i odłóż do lodówki.
  2. Pokrój dynię na 1 cm kawałki. Ułóż na patelni do ciasta, skropl oliwą. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Dodaj połowę startego imbiru.
  3. Przykryj folią i piecz przez 30 minut w temperaturze 170o C. 
  4. Usuń dynię z patelni, zeskrob środek u usuń skórę. Zmiażdż ją aby nabrała konsystencji puree. W tym celu użyj drewnianej łyżki albo widelca. Dodaj na końcu masło i dobrze wymieszaj. Dopraw według uznania i utrzymuj by masa była gorąca.  
  5. Dla dressingu, wymieszaj sos sojowy, ocet, miód, drobno posiekaną cebulę oraz resztkę startego imbiru.  Odłóż na bok mieszankę.
  6. Naszykuj głęboką miskę dla tuńczyka. Wrzuć najpierw mieszankę nasion oraz zetrzyj skórkę z cytryny.
  7. Wrzuć tuńczyka oraz dopraw go solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tuńczyk dociskaj do nasion tak by się trzymały, oczywiście po dwóch stronach.
  8. Rozgrzej olej na patelni i piecz tuńczyka przez 30 sekund na każdej stronie. Następnie pokrój go na kawałki.
  9. Podać natychmiast wraz z puree z dyni oraz sosem orientalnym.