
Tuńczyk w orientalnym dressingu
Składniki:
- 1,2 kg świeżego tuńczyka
- 2 cytryny
- ¾ szklanki mixu nasion sezamu, maku i siemienia lnianego
- 1 kg dynii piżmowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 świeży imbir
- 2 natki szczypiorku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Sól, pieprz
Przygotwanie:
- Pokrój tuńczyka na grube filety (około 180g każdy kawałek) i odłóż do lodówki.
- Pokrój dynię na 1 cm kawałki. Ułóż na patelni do ciasta, skropl oliwą. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Dodaj połowę startego imbiru.
- Przykryj folią i piecz przez 30 minut w temperaturze 170o C.
- Usuń dynię z patelni, zeskrob środek u usuń skórę. Zmiażdż ją aby nabrała konsystencji puree. W tym celu użyj drewnianej łyżki albo widelca. Dodaj na końcu masło i dobrze wymieszaj. Dopraw według uznania i utrzymuj by masa była gorąca.
- Dla dressingu, wymieszaj sos sojowy, ocet, miód, drobno posiekaną cebulę oraz resztkę startego imbiru. Odłóż na bok mieszankę.
- Naszykuj głęboką miskę dla tuńczyka. Wrzuć najpierw mieszankę nasion oraz zetrzyj skórkę z cytryny.
- Wrzuć tuńczyka oraz dopraw go solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tuńczyk dociskaj do nasion tak by się trzymały, oczywiście po dwóch stronach.
- Rozgrzej olej na patelni i piecz tuńczyka przez 30 sekund na każdej stronie. Następnie pokrój go na kawałki.
- Podać natychmiast wraz z puree z dyni oraz sosem orientalnym.