Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette

Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette

Składniki

• 16 całych dużych lub małych krewetek 

• 100 g wędzonego boczku 

• ¼ szklanki drobno posiekanej szalotki

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej czerwonej papryki 

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej żółtej papryki 

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej zielonej papryki 

• 1/3 szklanki octu winnego wiśniowego 

• 2/3 szklanki oliwy z oliwek 

• szpikulce do szaszłyków 

• liście bazylii lub kolendry do przybrania

 

Przygotowanie 

1.     Starannie oczyścić krewetki pozostawiając głowy ale usunąć żyłę. Przechować w zimnie. 

2.     Następnie pokroić cienkie plastry bekonu i owinąć w nie tylko centralną część krewetki. 

3.     Nadziać dwie duże krewetki na szpikulec, lub kilka małych nie za blisko siebie, tak by utrzymał się dopływ temperatury podczas obróbki.

4.      W osobnej misce wymieszać szalotki z paprykami z octem wiśniowym, doprawić solą i pieprzem, mieszając dodawać powoli oliwę. 

5.      Rozgrzać patelnię lub grill i gotować krewetki minutę z każdej strony na dużym ogniu. 

6.     Wyjąć, ułożyć je na talerzu i polać sosem oraz przybrać kolendrą lub bazylią.

 Gotowe do spożycia!