Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
Składniki
• 100 g wędzonego boczku
• ¼ szklanki drobno posiekanej szalotki
• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej czerwonej papryki
• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej żółtej papryki
• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej zielonej papryki
• 1/3 szklanki octu winnego wiśniowego
• 2/3 szklanki oliwy z oliwek
• szpikulce do szaszłyków
• liście bazylii lub kolendry do przybrania
Przygotowanie
1. Starannie oczyścić krewetki pozostawiając głowy ale usunąć żyłę. Przechować w zimnie.
2. Następnie pokroić cienkie plastry bekonu i owinąć w nie tylko centralną część krewetki.
3. Nadziać dwie duże krewetki na szpikulec, lub kilka małych nie za blisko siebie, tak by utrzymał się dopływ temperatury podczas obróbki.
4. W osobnej misce wymieszać szalotki z paprykami z octem wiśniowym, doprawić solą i pieprzem, mieszając dodawać powoli oliwę.
5. Rozgrzać patelnię lub grill i gotować krewetki minutę z każdej strony na dużym ogniu.
6. Wyjąć, ułożyć je na talerzu i polać sosem oraz przybrać kolendrą lub bazylią.
Gotowe do spożycia!