Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto

Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto

 



Składniki

Dla piersi z kurczaka:

  • 1 pierś z indyka bez kości (w siatce)
  • 1,5 szklanki suszonych fig
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 filiżanki suszonych moreli tureckich
  • 2 szklanki suszonych śliwej 
  • 1/2 kostki masła

 


Dla sosu

  • 1,5 szklanki wina typu Porto
  • 2 szklanki śmietany

 


Dla ziemniaków gratin

  • 1 kg ziemniaków kremowych
  • 1 l śmietany 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku

 


Przygotwanie



Pierś z indyka:

  1. Umieść figi, tureckie morele oraz śliwki w garnku z wodą. Całość gotuj na średnim ogniu, aż do momentu gdy wszystkie składniki będą miękkie. 
  2. Wydrąż ugotowane owoce i odłóż wodę w której się gotowały na później.
  3. Posiekaj je następnie na drobno i wymieszaj z orzechami włoskimi.
  4. Postaraj się otworzyć pierś z indyka tak by była w kształcie motyla oraz uzyskać jak najbardziej płaski i prostokątny kształt.
  5. Umieść nastepnie pierśna płaskiej powierzchni tak aby strona ze skóra była skierowana w dół.
  6. Mięso osusz papierowymi ręczniki i przypraw solą oraz pieprzem (według uznania i smaku).
  7. Na piersi indyka umieść mieszankę suszonych owoców w kształcie cylindrycznym.
  8. Zroluj pierś z indyka , dbając o to by farsz utrzymywał się w środku.
  9. W celu utrzymania indyka w całości z farszem, najlepiej go zawiązać nitką lub użyć siatki. 
  10. Tak gotowego indyka potrzyj masłem i wrzuć do pojemnika, który nadaje się do piekarnika.
  11. Podgrzej piekarnik do 200o C
  12. Wrzuć indyka do piekarnika i piecz go w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut, następnie obniż temperature do 170o C . Utrzymuj taki stan w piekarniku przez następne 35 minut aż indyk będzie gotowy. 


Sos:

  1. Wlej do garnka Porto i je podgrzej 
  2. Dodaj 2 filiżanki wody w którym wcześniej były gotowane owoce  i podgrzewaj aż zmniejszy się objętość płynu do 1/3.
  3. Dodaj śmietanę i ponownie postaraj się zredukować objętość do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  4. Na końcu możesz dodać sól i pieprz według własnego uzniania i smaku.


Ziemniaki gratin:

  1. Obierz ziemniaki w pokrój w bardzo cienkie arkusze. Przydatne będzie mandolino w celu uzyskania najlepszego efektu.
  2. W między czasie podgrzej śmietanę w rondlu wraz z czosnkiem, goździkami i gałązkami tymianu. Postaraj się zmniejszyć objętość śmietany o 1/3.
  3. Kiedy będzie gotowe, odfiltruj smietanę z garnka. 
  4. Dodaj plastry ziemniaków
  5. Naszykuj miskę (najlepiej do puddingu), dno przykryj papierem do pieczenia
  6. Plastry ziemniaków układaj warstawmi w misce. Po ukończeniu dodaj trochę śmietany nad warstwą wierzchnią. 
  7. Gratin z ziemniaków piecz w piecu o temperaturze 170o C przez 30-40 minut.
  8. Pozostawić gratin z ziemniaków do wystygnięcia, najlepiej w taki sposób by jak największy ciężar był u góry. Pozwoli to zachować kształ oraz stabilność. 
  9. Po ostygnięciu, pokrój w taki sposób aby uzyskać okrągłe kształty. Najlepiej nożem do makaronu. 
  10. Przed podaniem podgrzać wszystkie składniki równomiernie.