
Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
Składniki
Dla piersi z kurczaka:
- 1 pierś z indyka bez kości (w siatce)
- 1,5 szklanki suszonych fig
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 filiżanki suszonych moreli tureckich
- 2 szklanki suszonych śliwej
- 1/2 kostki masła
Dla sosu
- 1,5 szklanki wina typu Porto
- 2 szklanki śmietany
Dla ziemniaków gratin
- 1 kg ziemniaków kremowych
- 1 l śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
Przygotwanie
Pierś z indyka:
- Umieść figi, tureckie morele oraz śliwki w garnku z wodą. Całość gotuj na średnim ogniu, aż do momentu gdy wszystkie składniki będą miękkie.
- Wydrąż ugotowane owoce i odłóż wodę w której się gotowały na później.
- Posiekaj je następnie na drobno i wymieszaj z orzechami włoskimi.
- Postaraj się otworzyć pierś z indyka tak by była w kształcie motyla oraz uzyskać jak najbardziej płaski i prostokątny kształt.
- Umieść nastepnie pierśna płaskiej powierzchni tak aby strona ze skóra była skierowana w dół.
- Mięso osusz papierowymi ręczniki i przypraw solą oraz pieprzem (według uznania i smaku).
- Na piersi indyka umieść mieszankę suszonych owoców w kształcie cylindrycznym.
- Zroluj pierś z indyka , dbając o to by farsz utrzymywał się w środku.
- W celu utrzymania indyka w całości z farszem, najlepiej go zawiązać nitką lub użyć siatki.
- Tak gotowego indyka potrzyj masłem i wrzuć do pojemnika, który nadaje się do piekarnika.
- Podgrzej piekarnik do 200o C
- Wrzuć indyka do piekarnika i piecz go w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut, następnie obniż temperature do 170o C . Utrzymuj taki stan w piekarniku przez następne 35 minut aż indyk będzie gotowy.
Sos:
- Wlej do garnka Porto i je podgrzej
- Dodaj 2 filiżanki wody w którym wcześniej były gotowane owoce i podgrzewaj aż zmniejszy się objętość płynu do 1/3.
- Dodaj śmietanę i ponownie postaraj się zredukować objętość do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
- Na końcu możesz dodać sól i pieprz według własnego uzniania i smaku.
Ziemniaki gratin:
- Obierz ziemniaki w pokrój w bardzo cienkie arkusze. Przydatne będzie mandolino w celu uzyskania najlepszego efektu.
- W między czasie podgrzej śmietanę w rondlu wraz z czosnkiem, goździkami i gałązkami tymianu. Postaraj się zmniejszyć objętość śmietany o 1/3.
- Kiedy będzie gotowe, odfiltruj smietanę z garnka.
- Dodaj plastry ziemniaków
- Naszykuj miskę (najlepiej do puddingu), dno przykryj papierem do pieczenia
- Plastry ziemniaków układaj warstawmi w misce. Po ukończeniu dodaj trochę śmietany nad warstwą wierzchnią.
- Gratin z ziemniaków piecz w piecu o temperaturze 170o C przez 30-40 minut.
- Pozostawić gratin z ziemniaków do wystygnięcia, najlepiej w taki sposób by jak największy ciężar był u góry. Pozwoli to zachować kształ oraz stabilność.
- Po ostygnięciu, pokrój w taki sposób aby uzyskać okrągłe kształty. Najlepiej nożem do makaronu.
- Przed podaniem podgrzać wszystkie składniki równomiernie.