
Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- ½ kg ziemniaków
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 duży pęczek szpinaku
- 1 szklanka przygotowanego wcześniej ciemnego sosu do steku lub wołowiny
- ¼ suszonej papryczki chili
- 1 szklanka pieczarek
- 1 szklanka boczniaków
- 2 łyżki stołowe oleju
- ½ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
-
Ugotuj umyte, ale nieobrane ziemniaki w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie zetrzyj je na tarce, wlej do nich oliwę z oliwek oraz wrzuć czarne oliwki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na bok.
- Podgrzej sos. Dodaj posiekaną czekoladę oraz papryczkę chili. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Po czasie sprawdź czy mieszanka jest w porządku i nie jest za ostra. Dodaj ewentualnie pieprz i sól dla smaku. Wyjmij papryczkę w momencie gdy poczujesz że sos jest już odpowiedni.
- Polędwicę wieprzową pokrój w warstwy o grubości ½ cm. Na patelni przysmaż je tak by się zarumieniły. Utrzymuj potem małą temperaturę, by mięso było cały czas ciepłe.
-
Na koniec wrzuć grzyby do mięsa i smaż przez 3 minuty. W końcowej fazie dodaj szpinak. Dobraw według uznania solą i pieprzem.
- Podawaj najpierw smażone warzywa na talerzu. Następnie nałóż pieczoną polędwicę wieprzową i tłuczone ziemniaki z boku. Na koniec polej sosem czekoladowym.