×
Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą

Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą

 

 


Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • ½  kg ziemniaków
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duży pęczek szpinaku
  • 1 szklanka przygotowanego wcześniej ciemnego sosu do steku lub wołowiny
  • ¼ suszonej papryczki chili
  • 1 szklanka pieczarek
  • 1 szklanka boczniaków
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • ½ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
  • Sól
  • Pieprz


Przygotowanie:

  1. Ugotuj umyte, ale nieobrane ziemniaki w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie zetrzyj je na tarce, wlej do nich oliwę z oliwek oraz wrzuć czarne oliwki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na bok.

  2. Podgrzej sos. Dodaj posiekaną czekoladę oraz papryczkę chili. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Po czasie sprawdź czy mieszanka jest w porządku i nie jest za ostra. Dodaj ewentualnie pieprz i sól dla smaku. Wyjmij papryczkę w momencie gdy poczujesz że sos jest już odpowiedni. 
  3. Polędwicę wieprzową pokrój w warstwy o grubości ½ cm. Na patelni przysmaż je tak by się zarumieniły. Utrzymuj potem małą temperaturę, by mięso było cały czas ciepłe.
  4. Na koniec wrzuć grzyby do mięsa i smaż przez 3 minuty. W końcowej fazie dodaj szpinak. Dobraw według uznania solą i pieprzem. 

  5. Podawaj najpierw smażone warzywa na talerzu. Następnie nałóż pieczoną polędwicę wieprzową i tłuczone ziemniaki z boku. Na koniec polej sosem czekoladowym.