Paella
Składniki:
- 400 g ryżu krótko ziarnistego dla paella
- 150 g kałamarnic
- 8 krewetek
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka nitek szafranu
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml esencji rybnej
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie:
- Przygotuj esencje rybną – zagotuj głowę ryby w wodzie. Gdy już będzie gotowe, trzymaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Pokrój pomidory, paprykę i czosnek w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż krewetki aż będą czerwone na zewnątrz. Następnie usuń je z patelni i odłóż na bok.
- Dodaj pokrojoną w plastry kałamarnicę. Spowoduje to utratę wody na patelni.
- Gdy woda wyparuje dodaj pokrojony czosnek, pomidory oraz paprykę. Dodaj sól i mieszaj wszystko bardzo powoli i dokładnie przez 15-20 minut.
- Dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Pozwól mu się piec przez kilka minut.
- Następnie dodaj bulion rybny i trochę szafranu. Posmakuj całości, gdy zajdzie potrzeba dodaj soli.
- Gotuj ryż na małym ogniu aż objętość wody zmniejszy się o połowę. Po około 10 minutach danie będzie gotowe. Przykryj patelnie z zawartością czysta szmatką.
- Po paru minutach można już podawać. Smacznego!