Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Paella

Paella

 


Składniki:

  • 400 g ryżu krótko ziarnistego dla paella
  • 150 g kałamarnic
  • 8 krewetek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml esencji rybnej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól


Przygotowanie:

  1. Przygotuj esencje rybną – zagotuj głowę ryby w wodzie. Gdy już będzie gotowe, trzymaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  2. Pokrój pomidory, paprykę i czosnek w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż krewetki aż będą czerwone na zewnątrz. Następnie usuń je z patelni i odłóż na bok.
  4. Dodaj pokrojoną w plastry kałamarnicę. Spowoduje to utratę wody na patelni. 
  5. Gdy woda wyparuje dodaj pokrojony czosnek, pomidory oraz paprykę. Dodaj sól i mieszaj wszystko bardzo powoli i dokładnie przez 15-20 minut.
  6. Dodaj ryż i wymieszaj wszystko. Pozwól mu się piec przez kilka minut.
  7. Następnie dodaj bulion rybny i trochę szafranu.  Posmakuj całości, gdy zajdzie potrzeba dodaj soli.
  8. Gotuj ryż na małym ogniu aż objętość wody zmniejszy się o połowę. Po około 10 minutach danie będzie gotowe. Przykryj patelnie z zawartością czysta szmatką.
  9. Po paru minutach można już podawać. Smacznego!