Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym

Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym

 


Składniki

Do przygotowania mięsa:

  • 6 kawałków giczy jagnięcej
  • 2L czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu


Do tłuczonych ziemniaków:

  • 1kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 75g masła
  • 250g bekonu
  • 1 biała cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • Sół
  • Pieprz


Przygotowanie

Jagnięciny:

  1. Stwórz marynatę dla jagnięciny. W tym celu umieść mięso wraz z czerwonym winem, liściem laurowym, tymiankiem oraz dwoma ząbkami czosnku. Zostaw taką mieszankę na następny dzień.
  2. Następnego dnia, użyj pieprzu oraz soli w dużych ilościach. Gotuj wszystko przez około 2-3 godziny, aż zobaczysz że mięso odpada z kości. 
  3. Wyjmij mięso z garnka. Postaraj się odcedzić płyn. W razie potrzeby zagęść go skrobią kukurydzianą. Będzie to przydatne do podawania, jako sos do mięsa.



Ziemniaki:

  1. Podgrzej mleko z masłem
  2. Umyj ziemniaki wraz ze skórką oraz potnij je w regularne plastry. 
  3. Ziemniaki doprowadź do wrzenia w wodzie z solą.
  4. Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki widelcem bądź trzepaczką.
  5. Dodaj mieszankę z mleka i masła. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
  6. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju aż się zarumieni.
  7. Posiekaj pietruszkę i na razie odłóż.
  8. Pokrój boczek w kostkę i ułóż na patelni. Podsmaż aż kawałki będą chrupiące i zarumienione.
  9. Wymieszaj puree z cebulą, pietruszką i chrupiącym bekonem. Podawaj wszystko na gorąco.