
Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
Składniki
Do przygotowania mięsa:
- 6 kawałków giczy jagnięcej
- 2L czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Do tłuczonych ziemniaków:
- 1kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 75g masła
- 250g bekonu
- 1 biała cebula
- 1 pęczek pietruszki
- Sół
- Pieprz
Przygotowanie
Jagnięciny:
- Stwórz marynatę dla jagnięciny. W tym celu umieść mięso wraz z czerwonym winem, liściem laurowym, tymiankiem oraz dwoma ząbkami czosnku. Zostaw taką mieszankę na następny dzień.
- Następnego dnia, użyj pieprzu oraz soli w dużych ilościach. Gotuj wszystko przez około 2-3 godziny, aż zobaczysz że mięso odpada z kości.
- Wyjmij mięso z garnka. Postaraj się odcedzić płyn. W razie potrzeby zagęść go skrobią kukurydzianą. Będzie to przydatne do podawania, jako sos do mięsa.
Ziemniaki:
- Podgrzej mleko z masłem
- Umyj ziemniaki wraz ze skórką oraz potnij je w regularne plastry.
- Ziemniaki doprowadź do wrzenia w wodzie z solą.
- Po ugotowaniu rozgnieć ziemniaki widelcem bądź trzepaczką.
- Dodaj mieszankę z mleka i masła. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż cebulę na odrobinie oleju aż się zarumieni.
- Posiekaj pietruszkę i na razie odłóż.
- Pokrój boczek w kostkę i ułóż na patelni. Podsmaż aż kawałki będą chrupiące i zarumienione.
- Wymieszaj puree z cebulą, pietruszką i chrupiącym bekonem. Podawaj wszystko na gorąco.