
Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
Składniki
Dla kaczki:
- 3 piersi z kaczki
- 2 łyżki stołowe soli
- 1 łyżka stołowa kminku
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżka stołowa garam masala
Dla kapusty:
- 1 średnia kapusta, pokrojona w cienkie plastry
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 1L soku ananasowego
- 1L soku żurawinowego
- 1 laska cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 10 fig, każda pocięta na 4 części
- 3 jabłka pocięte w 1cm kostki
- 300ml granulowanego cukru
- 250g dżemu malinowego
Przygotowanie
Czerwonej kapusty:
- Wstaw w miskę kapustę, sok ananasowy i żurawinowy. Poczekaj przynajmniej jeden dzień aż wszystko się ułoży.
- Następnego dnia podsmaż cebulę na oleju i dodaj kapustę wraz z sokiem.
- Dodaj cynamon oraz goździki (najlepiej w nowej gazie, aby było łatwo potem usunąć). Kapustę cały mieszaj i duś.
- Po około godzinie gotowania dodaj pokrojone jabłka, figi, cukier oraz dżem.
- Kontynuuj gotowanie przez 30 minut, aż kapusta będzie ugotowana i miękka.
- Podawaj na gorąco jako dodatek
Kaczki:
- W misce wymieszaj sól ze wszystkimi innymi przyprawami. Na razie odłóż na bok.
- Po stronie kaczego tłuszczu wykonuj nacięcia, pozostawiając 0,5 cm między każdym z nich i docierając do mięsa. Powtórz ten proces ponownie, a następnie skrzyżuj te linie z prostopadłymi cięciami.
- Potrzyj obie strony kaczki mieszanką przypraw. Nadmiar strzepnij.
- Połóż pierś z kaczki na zimną patelnie, tłuszczem skierowanym w dół.
- Gotuj pierś z kaczki na średnim ogniu, aż uwolni nadmiar tłuszczu i piersi staną się chrupiące.
- Obróć piersi na drugą stronę i smaż aż się zbrązowieją.
- Zdejmij pierś z kaczki z patelni i odłóż na bok.
- Ostateczny szlif kaczki nadaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Piecz piersi przez 4 minuty.
- Potnij pierś z kaczki na cienkie plasterki.