
Wino Moscato
Wino moscato to jeden z najlepiej rozpoznawalnych szczepów winorośli we Włoszech. Są niezwykle aromatyczne, łącząc świeży i rześki zapach soczystych owoców oraz orientalnych przypraw, zwłaszcza gałki muszkatołowej. Owoce wykorzystuje się do produkcji wina o nazwie nawiązującej do szczepu. Poznaj krótką historię moscato. Wino z tego szczepu kupisz w naszym sklepie.
Moscato-wino sięgające starożytności
Wino moscato (inaczej znane jako muscat albo moscato d’Asti) wywodzi się z regionu Piemontu, historycznego obszaru Włoszech. Z powodzeniem jest uprawiane we Francji, Hiszpanii, Kalifornii, Australii oraz Południowej Afryce. Obecnie hoduje się wiele odmian moscato. Wino z tego szczepu może być zarówno białe, jak i czerwone.
Szczep pojawia się w historii już w okresie starożytności. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIII wieku. W niektórych źródłach wiąże się moscato ze starożytnym Egiptem, Grecją oraz Rzymem. Istnieje też teoria, zgodnie z którą nazwa szczepu nawiązuje do stolicy Omanu – Maskatu (pisanej również jako Muscat).
Ze względu na tendencję do gromadzenia znacznych ilości cukru grona moscato często wykorzystywane są nie tylko do produkcji alkoholu, ale także do bezpośredniego spożycia, w tym jako rodzynki po uprzednim ususzeniu. Wybrane odmiany charakteryzują się kwiatowymi aromatami oraz zapachami piżma, pszczelego wosku oraz dojrzałych cytrusów i są wykorzystywane do produkcji słodkiego, białego wina określonych jako muszkaty. Niektórzy twierdzą, że wina ze szczepu muscat jako jedyne pachną świeżymi winogronami.
Klasyczne włoskie Moscato (znane właśnie jako moscato d’Asti) wywodzi się z odmiany muscat blanc a petit grains. Alkohole z tej odmiany zwykle wyróżniają się bardzo niską zawartością alkoholu oraz delikatnie wyczuwalnym musowaniem, co czyni z nich idealny aperitif albo wino deserowe. Nie jest to jednak jedyna odmiana szczepu. Wino moscato występuje w kilkudziesięciu odmianach, które stopniowo zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Zwłaszcza szczepu znany jako muscat de Alexandria cieszy się uznaniem w Kalifornii, Południowej Afryce oraz Australii. W Stanach Zjednoczonych wykorzystuje się go do produkcji wina o nazwie Moscato.
We Włoszech grona z tego szczepu wykorzystuje się do produkcji win musujących i likierowych, a także regionalnych passito (wytwarzanych metodą apassimento, czyli podsuszania) oraz zibibbo, będącego charakterystycznym elementem kulinarnym Sycylii.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że gwałtownie wzrastająca popularność moscato nie została niezauważona przez kulturę hiphopową. O tej odmianie wina wspominają w swoich utworach tacy artyści, jak Drake oraz Lil Kim.
Moscato wino - Charakterystyka alkoholu
Wino moscato umiarkowanie lekką kwasowością oraz delikatnym ciałem. Brak tanin powoduje, że wino jest łatwe i przyjazne w odbiorze, również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z degustacją win.
Idealnie sprawdza się do produkcji win słodkich i półsłodkich. Przeciętna zawartość alkoholu w winach moscato waha się między 5 a 12%.
Moscato-wino a parowanie posiłków
Wino moscato może być spożywane solo albo jako dodatek do wielu deserów. Jego przyjemne, orzeźwiające aromaty powodują jednak, że łatwo komponuje się ze zróżnicowaną kuchnią. Odnajdzie się przede wszystkim w towarzystwie ostro-słonej kuchni azjatyckiej oraz solidnie przyprawionych wędzonych wędlin. Warto też sprawdzić, jak smakuje moscato wino musujące uzupełnione o wyraziste sery żółte o ostrym smaku.
Sommelierzy są jednak zdania, aby ograniczyć serwowanie win z tego szczepu do przystawek i przekąsek, ale unikać podawania go z daniami głównymi. Wytrawne gatunki alkoholu dobrze parują się jednak z delikatną cielęciną, rybami, drobiem oraz gotowanymi warzywami, więc możliwości jest naprawdę sporo.
Najpopularniejsze odmiany szczepu moscato
Szczep moscato jest uprawiany w wielu różnych odmianach. Do najlepiej rozpoznawalnych należą:
- moscato d’asti – sztandarowa odmiana szczepu winnego, wyróżnia się wyrazistym aromatem winogron, silniej wyczuwalnym niż w innych odmianach krzewu;
- moscato rosa – zbliżone w smaku o moscato d’asti, ale o rubinowym odcieniu. Obok nuty winogron wyraźnie są tutaj odczuwalne przyprawy oraz jagody;
- moscato giallo – odmiana szczepu o złotej barwie; uprawiana głównie w chłodniejszych klimatach, daje bardziej wytrawny i przyprawowy profil smakowy;
- moscato di pantalleria – wytwarzany z moscato do Alexandria regionalne wino włoskie wyróżnia się wyczuwalnym smakiem moreli.
Wina ze szczepu moscato spotykają się z dwojakim przyjęciem. Część degustatorów chwali je za wyraźnie odczuwaną owocową słodycz. Inni postrzegają je jako wino tanie i niewyszukane. Stopniowo do świadomości oraz na stoły docierają coraz to nowe odmiany alkoholu i stopniowo dostrzega się jednak zróżnicowanie w aromatach, odcieniach i sensacjach, jakie daje ten szczep. Dobre wino moscato z pewnością będzie stanowiło wartościowy dodatek do piwniczki i przysłuży się zarówno jako aperitif, jak i dodatek do wybranych typów posiłków. Wino bezwzględnie należy podawać jako dobrze schłodzone. Tylko wtedy uwolni swoje aromaty.
Jest 1 produkt
