 (Post na Instagram (Kwadrat)) (1080×1080 px) (200×200 px).png)

Aby odnaleźć korzenie szczepu malvasia, trzeba udać się na grecki Półwysep Peloponez. To tam po raz pierwszy zaczęto przyrządzać lokalny słodki napój alkoholizowany określany jako monemvasia. Wino malvasia nawiązuje nazwą również do miasta założonego jeszcze w średniowieczu na półwyspie. Bizantyjska twierdza została wybudowana na wyspie i została połączono ją z lądem za pomocą jednej, szerokiej grobli. Służyła jako port załadunkowy, a wśród kupców nie brakowało handlarzy winem. Z Grecji wino malvasia przebyło bardzo daleką drogę dzięki weneckim kupcom. Trafiło do wielu zakątków Europy, a także dotarło do odległych krańców Morza Śródziemnego. Zyskało niemałą popularność we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Wyspach Kanaryjskich, Portugalii oraz na Maderze.
Do Polski wino malvasia trafiło w XVI w. z Bałkanów, skąd było przewożone bezpośrednio z Krety. Jako ciekawostkę warto wskazać, że wino malvasia stanowiło jedną z niewielu ówczesnych słodkich alternatyw dla wytrawnych win reńskich, które (o zgrozo!) dosładzano cukrem już po rozlaniu do kieliszków.
Choć szczep jest wykorzystywany głównie do produkcji win białych, wino malvasia może mieć również zabarwienie czerwone. Malvasia nera wino jest produkowane przede wszystkim we Włoszech w regionach północnych, jak Piemont i Toskania oraz południowych – Puglia. Owoce malvasia nera wyróżniają się cienką skórką, ale jednocześnie dają wyjątkowo ciemny odcień trunku, co wyróżnia je na tle innych lokalnych gatunków, w tym wielu innych odmian malvasia, które są znacznie jaśniejsze.
Ze względu na wyjątkowe właściwości szczepu malvasia wino jest bardzo rzadko produkowane jako odmianowe. Znacznie częściej występuje jako dodatek do kupaży, uzupełniając je o głęboką, rubinową barwę oraz intensywny aromat czekolady oraz inne, niezastąpione walory smakowe.
W źródłach wspomina się, że szczep malvasia nero powstał około 2 tysięcy lat temu na greckiej Krecie. wina wyprodukowane na jego podstawie stanowiły jeden z trzech najpopularniejszych eksportowanych towarów z ówczesnej Grecji. Z biegiem czasu popularność szczepu malvasia (wino) zmieniała się, zmienne były też trendy kupażowania. Chętnie łączono je z negroamaro. Jeszcze pół wieku temu na stołach królował kupaż malvasia nera wino połączone z sangiovese. Obecnie jest to głównie duet z cabernet sauvignon. W dobrych sklepach z alkoholami można znaleźć też wykwintne kupaże szczepów malvasia nero, trebbiano czy grechetto.
Produkowane ze szczepu malvasia nera wino niesie ze sobą w smaku nuty czekolady, egzotycznych przypraw oraz lukrecji, wiśni oraz śliwek. To złożone połączenie tworzy niezapomniane doznania, unikalne dla tego gatunku win. Przygotowane ze szczepu malvasia wino cechuje się umiarkowaną kwasowością, przez co jest łagodne i przyjemne w odbiorze nawet da osoby mało doświadczonej w degustacji. Ciekawostką jest często niezwykle niska zawartość alkoholu w trunkach przygotowanych z owoców tej odmiany winorośli. Podczas gdy zwykle wina czerwone mają między 12 a 15% zawartości alkoholu, podczas gdy wina malvasia wyróżniają się zawartością alkoholu na poziomie 5-6%. Miłośnicy degustacji znajdą jednak i takie gatunki win, jak Malvasia nera Salento IGP Seraia Cantine due Palme, które mają wyższe stężenie alkoholu (w tym przypadku wynosi ono 14%).
Ze względu na swoją specyfikę i złożony bukiet aromatów alkohole przyrządzone ze szczepu malvasia mają szerokie spektrum zastosowania w kulinariach. Sprawdzą się do potraw z czerwonego mięsa, makaronu i twardych, żółtych serów. Koncentracja aromatów tworzy zdumiewająco długi finisz. Miękka taniczność powoduje, że wina są łagodne, krągłe i dobrze wyważone.
Ze względu na złożoną strukturę czerwone wina ze szczepu malvasia nera powinny być serwowane w temperaturze około 18-20 stopni Celsjusza. W przypadku lekkich win kupażowanych, jak Casa Pecunia Orvieto Classico będzie to nieco niższy zakres temperatur.
Jest 1 produkt