×
Landingi
Kategorie
Cena
-
SZCZEP

Wino Grillo

Przygotowane ze szczepu grillo wino daje trunki lekkie, rześkie o dominujących aromatach świeżych owoców, jak cytrusy lub jabłka. Sommelierzy dostrzegają w nich także akcenty ziołowe oraz mineralne sensacje. Wino grillo świetnie komponuje się z daniami kuchni włoskiej. Może występować zarówno jako wino odmianowe, jak i kupaż, zazwyczaj z chardonnay.

Grillo-wino o niejasnej historii

Wino grillo najprawdopodobniej zostało wyprodukowane na Sycylii zlokalizowanej w południowych Włoszech. Rzekomo po raz pierwszy udało się wyhodować tę odmianę winorośli w zachodniej części wyspy w XIX w. Pozyskane ze szczepu grillo wino najprawdopodobniej bierze swoją nazwę od słowa oznaczającego „świerszcz” ze względu na swoją jasną, słomkową barwę przywołującą na myśl owada.

Początkowo wino grillo było wykorzystywane przede wszystkim do produkcji Marsali, wzmacnianego alkoholu ze względu na wysoką zawartość cukru oraz umiarkowaną kwasowość. Kiedy jednak popularność Marsali przeminęła, zaczęto poszukiwać nowego zastosowania. Z tego względu w ostatnich latach obserwuje się rosnąca popularność alkoholi ze szczepu grillo (jak chociażby powszechnie rozpoznawane wino grillo sicilia).

Grillo-wino o wyjątkowej wytrzymałości

Wino grillo jest znane z tego, że doskonale radzi sobie w suchym i gorącym śródziemnomorskim klimacie. Cechuje się bardzo wysoką odpornością na suszę, co czyni je wręcz idealnym do hodowania na Sycylii. Alkohole z tego szczepu mogą pochwalić się szeroką gamą aromatów – od cytrusów, przez owoce tropikalne, aż po aż po delikatne aromaty kwiatowe z subtelnym, „kruchym” zakończeniem. Pomimo wieloletnich skojarzeń z Marsalą, grillo jest wykorzystywane do produkcji win z apelacją DOC m.in. w regionach Palermo, Trapani oraz Agrigento.

Grillo-wino i parowanie potraw

Wina ze szczepu grillo pasują jako dodatek do owoców morza i lekkich dań wegetariańskich, a także rozmaicie przyprawionych makaronów. Miłośnicy degustacji chętnie parują je z kozimi serami o ostrym, wyrazistym smaku. Tak naprawdę jednak łagodny smak sprawia, że można dopasować je do wielu innych potraw. Ze względu na odświeżający smak i rześkie aromaty wino grillo często bywa spożywane również solo, jako przyjemny przerywnik między posiłkami.

Szczep grillo stopniowo zyskuje coraz większą popularność, wyrabiając swoją własną renomę wśród degustatorów win.

Jest 1 produkt

Grid
Grid-2
List
List-2
Katalog
dni
:
godzin
:
min
:
sek
Dodaj do porównania
44,25 zł59,00 złCena regularna-25% offCena
Settesoli Grillo Appassimento 0,75L
dni
:
godzin
:
min
:
sek
Dodaj do porównania
44,25 zł59,00 złCena regularna-25% offCena
Settesoli Grillo Appassimento 0,75L
    • -25%
    Wina Settesoli uwalniają charakter i energie Sycylii oraz opowiadają o tradycyjnym powołaniu społeczności 2000 winiarzy. To białe Grillo, powstałe z delikatnie podsuszonych winogron, jest niezwykle orzeźwiające i świeże. Jego charakterystyka zaskakuje urzekającymi nutami kandyzowanej skórki pomarańczy, delikatnego miodu i subtelnej woni jaśminu. Wino to oferuje nie tylko przyjemną i...
    44,25 zł59,00 złCena regularna-25% offCena
    dni
    :
    godzin
    :
    min
    :
    sek
    Dodaj do porównania
    Settesoli Grillo Appassimento 0,75L
      • -25%
      Wina Settesoli uwalniają charakter i energie Sycylii oraz opowiadają o tradycyjnym powołaniu społeczności 2000 winiarzy. To białe Grillo, powstałe z delikatnie podsuszonych winogron, jest niezwykle orzeźwiające i świeże. Jego charakterystyka zaskakuje urzekającymi nutami kandyzowanej skórki pomarańczy, delikatnego miodu i subtelnej woni jaśminu. Wino to oferuje nie tylko przyjemną i...
      44,25 zł59,00 złCena regularna-25% offCena
      dni
      :
      godzin
      :
      min
      :
      sek
      Dodaj do porównania