
- -20%

- -30%
Gruzja jest jednym z wiodących producentów czerwonego wina. Za sprawą unikalnego terroir występującego w dolinie Alazani i regionie Kachetii gruzińskie alkohole stały się szeroko rozpoznawalne na całym świecie. Jednym ze sztandarowych przykładów wina pochodzącego z tego regionu Kaukazu jest Pirosmani.
Pirosmani to półsłodkie wino czerwone, produkowane z odmiany winorośli Saperavi rosnącej przede wszystkim w okolicach wioski Kardanakhi, właśnie w regionie Kachetii. Po dziś dzień produkuje się je z wykorzystaniem wielkich, glinianych dzbanów, które zakopuje się w ziemi. W takich zbiornikach wino fermentuje, mając zapewnione idealne warunki temperaturowe.
Wino zostało nazwane na cześć gruzińskiego malarza-prymitywisty – Niko Pirosmanashvili’ego, na którego wołano właśnie Pirosmani. Źródła donoszą, że zakochał się on we francuskiej aktorce, która odwiedziła zamieszkiwane przez niego miasto. Artysta chcąc wyznać swoje uczucie postanowił zakupić tyle kwiatów, ile będzie trzeba, żeby pokryć cały rynek przed jej oknem hotelowym. W efekcie całkowicie zbankrutował. Historia była jednak na tyle głośna, że pojawiła się w piosence Alli Pugachevy, poemacie Andrei Voznesensky’ego oraz krótkim filmie pod tytułem Arabesques on the Pirosmani Theme.
Warto wspomnieć, że w XIX w XX w. nastąpiło załamanie gruzińskiego rynku winiarskiego w związku z opanowaniem terenu przez siły rosyjskie. Stawiano wtedy przede wszystkim na ilość, niekoniecznie zaś na jakość, więc zastąpiono wiele świetnych szczepów gorszymi, ale za to dającymi lepsze plony. Dopiero od stosunkowo niedługiego czasu wina gruzińskie znów odzyskały dawny blask. Dzisiaj mogą z powodzeniem rywalizować z najlepszymi trunkami zarówno ze Starego, jak i Nowego Świata.
Wykorzystanie glinianych kvevri nadal jest kultywowane jako przejaw tradycji, choć duzi producenci korzystają już raczej z nowoczesnych pojemników wykonanych ze stali nierdzewnej. Wadą klasycznych kvevri było to, że straszliwie trudno utrzymywało się je w czystości. Wymagało to zastosowania specjalnych narzędzi i godzin wytężonej pracy.
Wino Pirosmani ma głęboko purpurową barwę, choć w miarę starzenia zaczynają w nim pojawiać się nieco jaśniejsze tony burgunda. Kusi przede wszystkim wyraźnie odczuwalnym smakiem i aromatem czarnych, owoców jagodowych, czarnych porzeczek i jeżyn. Tuż po zabutelkowaniu może pojawić się w nim nuta pieprzu. Owocowa paleta smaków jest przyjemnie odczuwalna na podniebieniu i współgra ze słodyczą cukru resztkowego. Zawartość alkoholu najczęściej waha się między 10,5 a 12%, zaś cukru resztkowego między 1,5 a 2,5%.
Delikatne półsłodkie wino Pirosmani pasuje do wielu dań. Świetnie komponuje się z delikatnymi potrawami na bazie mięsa. Uzupełnia delikatny smak grillowanych warzyw oraz paruje się z żółtymi serami. Będzie również odpowiednim dodatkiem do dań na bazie makaronu, a więc do włoskiej kuchni. Podobnie jak inne czerwone wina, Pirosmani powinno być serwowane w temperaturze 16-18⁰C.
Jest 2 produktów.