










- -30%
Wino grzane to ulubiony napój wielu osób na towarzyskie spotkania, kiedy temperatura za oknem zaczyna spadać. Doskonale sprawdza się na długie, chłodne wieczory, pomoże się rozgrzać, doskonale nadaje się zarówno na spotkania z przyjaciółmi, jak i imprezy. Dzisiaj grzane wino można kupić już gotowe – z szeregiem dodatków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wino grzane przygotować samodzielnie. Przeczytaj, skąd wziął się grzaniec i jakie wino do grzańca warto wybrać.
Wino grzane, inaczej znane jako grzaniec, w krajach skandynawskich zaś Glögg to nic innego jak grzane wino czerwone lub białe, podawane na ciepło z dodatkiem przypraw takich, jak cynamon, gałka muszkatołowa, bakalii (np. rodzynki), jak i owoców, głównie cytrusów.
Grzane białe wino lub czerwone dzisiaj znane jest praktycznie na całym świecie, ale jego korzenie pochodzą ze starożytnego Rzymu. Pierwsze doniesienia pojawiały się w dokumentach już w 20 roku przed naszą erą, zaś wino grzane po łacinie nazywano Conditum Paradoxum. Aby je przyrządzić, Rzymianie mieszali w jednym naczyniu wino, miód oraz przyprawy – głównie pieprz, liść laurowy lub szafran, a także daktyle. Następnie rozcieńczano taką miksturę winem aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Takie wino grzane konserwowano poprzez wrzucenie do niego rozgrzanych węgli, więc można spodziewać się, że całość smakowała nieco inaczej niż dzisiejsze grzane wino.
W Europie grzaniec został spopularyzowany w XII i XIII w. przede wszystkim przez duchownych, jako „przyprawowe wino”. Stał się na tyle znany, że białe grzane wino pił nawet król Anglii Henryk III. Do Polski grzaniec z białego wina (lub czerwonego) trafił za pośrednictwem tradycji niemieckiej tam zaś ze Szwecji. W Niemczech grzaniec z białego wina stał się typowym elementem jarmarków świątecznych, podobnie jak dzisiaj to wygląda u nas.
Dzisiaj grzane białe wino lub czerwony trunek mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów, ponieważ w różnych krajach te tradycje wyglądają nieco inaczej:
W Polsce białe grzane wino łączy się z przyprawami korzennymi oraz świeżymi cytrusami, więc nasza tradycja jest podobna do ogólnoeuropejskiej. Niekiedy też zamiast wina wykorzystuje się piwo.
Sporo osób ma wątpliwości, jakie wino do grzańca będzie dobre. Choć przyjęło się, że grzaniec przyrządza się przede wszystkim z wina czerwonego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po grzane białe wino. Jest ono nieco lżejsze i bardziej orzeźwiające w smaku, a także bardziej aksamitne. Do podgrzania idealnie sprawdzi się białe grzane wino o dowolnej zawartości cukru. Najłatwiej oczywiście przygotować grzaniec z alkoholu półsłodkiego lub półwytrawnego, ale słodkie lub wytrawne również się nada, ponieważ w procesie przygotowywania można praktycznie dowolnie manipulować zawartością słodyczy.
Grzaniec z białego wina można przygotować na bazie alkoholu z dowolnego kraju – Włoch, Hiszpanii czy Francji. Nie musi (a nawet nie powinien) być to alkohol drogi, dlatego warto sięgnąć po gotowe produkty, jak „Dobre Grzane”, które występuje w kilku smakach, w tym w wersji bezalkoholowej dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać trunków zawierających alkohol.
Aby grzane białe wino osiągnęło pożądaną temperaturę, skorzystaj z aluminiowego rondelka lub prostej kąpieli wodnej. Alkohol należy podgrzewać powoli, ponieważ zagotowane lub nawet przegrzane utraci swój pierwotny charakter. Delikatne ciepło powinno uwypuklić akcenty owoców, przypraw oraz słodycz zawartą w alkoholu. Porcję dla dwóch osób przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Jeśli nie masz już wątpliwości, jakie wino do grzańca będzie dobre, spójrzmy krok po kroku na proces jego przygotowania. Zacznij od przelania pożądane porcji alkoholu do rondla, który ustawisz na mały ogniu i powoli zaczniesz podgrzewać. Dodaj drobno pokrojone pomarańcze i imbir, a następnie goździki i cynamon, ewentualnie przyprawę do piernika (najlepiej bez cukru i koniecznie bez dodatku mąki). Aby wzmocnić cytrusowy aromat, dodaj do alkoholu drobno startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Pamiętaj, aby nie zagotowywać grzańca. Powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący.
Nie jesteś pewien, jakie wino do grzańca wybrać? A może bardziej niż białe grzane wino przemawia do Ciebie trunek na bazie czerwonej wersji alkoholu, ale nie możesz zdecydować się na konkretny produkt? W razie pytań służymy pomocą. W naszym sklepie znajdziesz zarówno grzaniec z białego wina, wina czerwonego oraz ogromny wybór alkoholi który możesz dostosować do swoich potrzeb.
Jest 11 produktów.