Jedna z najlepszych winnic Południowej AfrykiFlagstone to nie tylko jedna z najlepszych winnic RPA, lecz także jedna z najbardziej interesujących na świecie. Posiadłość winiarni mieści się w starych budynkach fabryki produkującej materiały wybuchowe, którą wybudowano w 1898 roku. Flagstone zajęła fabrykę w 2002 roku i od tamtej pory sukcesywnie przekształca ją na winiarnię. Tworzy w niej nietuzinkowe wina, których podstawą jest dopasowanie sposobu winifikacji pod odpowiednie szczepy i specyficzny klimat uprawy winnicy. W ten sposób powstają wina o doskonałej jakości, niepowtarzalnym charakterze i unikalnych aromatach.Czarny Koń winnicyKażdy plantator narzeka, iż odmiana Shiraz rośnie zbyt bujnie, a jego dzikość nie przynosi pozytywnych efektów. Wszystko zmienia się, gdy winorośle zostaną posadzone w odpowiednim klimacie i na odpowiedniej glebie, które zrównoważą buzującą dziką naturę odmiany. Wtedy powstaje coś pięknego. Owoce do produkcji Dark Horse zbierane są ręcznie podczas chłodnych poranków. Staranna fermentacja przebiega w otwartych kadziach fermentacyjnych przy użyciu tradycyjnych metod. Zapewnia to wyśmienite wino o dużym potencjale starzenia, jedwabistej konsystencji i tajemniczym charakterze, który ujawnia się w odpowiednim momencie i zaskakuje swoją mocą i energią prawdziwy Czarny Koń! Dla Flagstone wino to jest drugim imieniem marki i odzwierciedleniem marzeń i snów winiarzy.Czerwone, wytrawne, o aromacie jeżyn, gorzkiej czekolady i miętyWino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Shiraz. Ma niezwykle ciemny i intensywny śliwkowy kolor. Bukiet złożony jest z aromatów ciemnych owoców, jeżyn, borówek i jagód, z nutami białego pieprzu, gorzkiej czekolady i mięty z delikatnym niuansem przypraw korzennych. Złożoność tak wielu aromatów odnajduje się również na podniebieniu. W ustach wino jest doskonale zharmonizowane między słodyczą i kwasowością z gładkimi taninami i jedwabistą konsystencją. Intensywny owocowy smak jeżyn wsparty orzeźwiającą cierpkością sprawia, że posmak długo utrzymuje się na podniebieniu.Do czerwonego mięsa i twardych serówDoskonale skomponuje się ze stekiem z sarniny z kuskusem i sosem z czerwonego wina, a także z innymi wyrazistymi w smaku grillowanymi daniami, jak żebra wołowe w marynacie z whisky lub karkówka z oregano i białym pieprzem. Dark Horse to także wspaniały towarzysz deski twardych serów typu Pecorino i Parmezan. Podawaj w temperaturze pokojowej około 18-19⁰C.Etykieta nawiązująca do nazwyButelka przyciąga uwagę charakterystycznym wizerunkiem galopującego czarnego konia na etykiecie. Jest to oczywiste nawiązanie do nazwy i charakteru zamkniętego wewnątrz trunku. Poza koniem na etykiecie widnieje jeszcze nazwa producenta, nazwa wina w kolorze czerwonym, logotyp firmy, którym jest czerwona pieczęć oraz kilka informacji na temat trunku. Całości dopełnia matowe, czarne szkło i czarny prosty kaptur na szyjce.Uznane w świecie winiarstwaFlagstone Dark Horse przez ostatnie 3 lata zdobył kilkanaście nagród w największych międzynarodowych konkursach winiarskich, w tym m.in. w SA Sommerlier’s Selection 2017, Decanter World Wine Awards 2018, Michelangelo International Wine Awards 2018 oraz International Wine & Spirit Competition 2018.