Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

    Enate "234" Chardonnay 0,75L

    Review (0)
    74,89 zł
    Brutto
    Ilość:

    Do darmowej dostawy brakuje 299,00 zł

    Sztuka i wino doskonałe połączenie
    Winiarnia Enate to nie tylko miejsce produkcji doskonałych win z hiszpańskiego regionu Aragonii, ale także muzeum, w którym można podziwiać sztukę hiszpańskich artystów oraz obiekt enoturystyczny oferujący wycieczki po winnicy i restauracja ze specjalnie skomponowanym menu, tak by każde z dań tworzyło wspaniałą parę z winem produkowanym na miejscu. Połączenie sztuki i wina dla Enate było zupełnie naturalne założycieli przyjęli bowiem, że tak, jak dla winnicy naturalne jest wino, tak sztuka jest esencją tożsamości marki Enate.
    Winnice Aragonii
    Enate znajduje się w wyjątkowym miejscu, obszarze objętym apelacjom Somontano w regionie Aragonii (Hiszpania). Miejsce to charakteryzuje się niezwykłym terroir stworzonym przez wapienne i skaliste gleby, niskie opady deszczu, duże różnice temperatur między dniem a nocą oraz nawodnieniem wodą roztopową spływającą z Pirenejów. Winnice Enato położone są na różnych wysokościach od 400 do 700 metrów n.p.m., dzięki czemu winorośle uprawiane są w odmiennych mikroklimatach, a owoce wykazują różne cechy.
    Zimna maceracja
    Winogrona zbierane są w nocy w niskich temperaturach, by zachować ich naturalną soczystość. Następnie przenoszone są do prasy pneumatycznej, gdzie owoce są prasowane i macerowane w kontakcie ze skórkami przez 5 dni w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 10°C. Kolejno moszcz winny poddano fermentacji ze specjalnie wyselekcjonowanymi drożdżami, a przed butelkowaniem wino jest stabilizowane w temperaturze -5°C. Proces produkcji w niskich temperaturach pozwala zachować naturalne aromaty winogron.
    Białe, wytrawne, o aromacie jabłek, brzoskwini i owoców egzotycznych
    Wino zostało wyprodukowane w 100 % z owoców szlachetnej odmiany Chardonnay. Wyróżnia się jasno-żółtą barwą ze srebrzysto-zielonym połyskiem. W nosie ujawnia intensywne aromaty typowe dla odmiany winorośli zielone jabłko, dojrzała brzoskwinia, owoce egzotyczne w tym guawa i marakuja, koper włoski a w tle subtelna mineralna nuta. Na podniebieniu jest świeże dzięki wyraźnie zaznaczonej kwasowości i z mineralnym akcentem. Oleista konsystencja pozostawia w ustach przyjemny miodowy smak.
    Do owoców morza, skorupiaków i białego mięsa
    Sprawdzi się jako towarzysz ryb i owoców morza, na przykład grillowanych szaszłyków z krewetek z sosem bazyliowym, ceviche z ostrygami i kolendrą, małżami z dodatkiem pietruszki lub makaronem farfalle z bazyliowym pesto. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury 10-12°C.
    Etykieta od artysty
    Smukła butelka wykonana ze szkła w kolorze zielonkawym ozdobiona jest komponującym się kolorystycznie prostym kapturem na szyjce oraz białą etykietą w środkowej części. Na etykiecie znajduje się nowoczesny rysunek stworzony specjalnie dla marki Enate przez cenionego hiszpańskiego malarza Pepe Cerda.
    ENA-BWT-CHARD-N-048

    Opis

    KOLOR
    Białe
    POJEMNOSC
    0,75 L
    ALKOHOL
    14,50 %
    SMAK
    wytrawne
    STYL
    Pełne i bogate
    APELACJA
    Somontano DO
    KRAJ
    Hiszpania
    PRODUCENT
    Enate

    Specyficzne kody

    Nowy produkt

    Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!

    Napisz recenzję
    Enate "234" Chardonnay 0,75L

    16 innych produktów w tej samej kategorii: