Podążając za konsumentamiMarka Sapphire powstała w 1959 roku dzięki Bombay London Dry Gin. Obecnie jej właścicielem jest firma Bacardi, która przejąwszy Sapphire postawiła na rozwój zmieniła design butelek na doskonale dziś rozpoznawalne kanciaste i intensywnie szafirowe, a do oryginalnej receptury z 8 składnikami dodała dwa kolejne. Bombay Sapphire London Dry Gin produkowany jest w Lacerstoke Mill niedaleko Londynu. Do marki należy nie tylko nowoczesna destylarnia lecz także ogromne szklarnie, gdzie hodowane są zioła i rośliny wykorzystywane w procesie produkcji trunku.Oryginalna recepturaGin Bombay Sapphire powstaje na bazie oryginalnej receptury datowanej na drugą połowę XVIII wieku. Do produkcji wykorzystywany jest 3-krotnie destylowany spirytus pszeniczny oraz zioła takie, jak korzeń dzięgla, rajski pieprz, pieprz kubeba, korzeń irysa, kora kasji (cynamon), kolendra, jagody jałowca, migdały, lukrecja i skórka z cytryny. Składniki łączone są za pomocą proceu Vapour Infusion, który polega na zawieszaniu ziół i przypraw w specjalnym pojemniku, by ich aromaty mogły przeniknąć do oparów skraplających się podczas destylacji. Dzięki temu właśnie gin Sapphire ma tak wyrazisty i przyjemny aromat.Orzeźwiające zioła i słodkie migdałyGin ma krystalicznie czystą barwę. W nosie wyczuwalne są delikatne aromaty jałowca i skórek cytrusów. Na podniebieniu lekki posmak ziół przeplata się ze słodką nutą migdałów. Finisz jest trwały, intensywnie ziołowy z korzennym akcentem.Klasycznie i nowocześnieZ Bombay Sapphire Gin można skomponować zarówno klasyczne drinki, jak gin&tonic, jak i te bardziej nowoczesne, na przykład z dodatkiem likieru Blue Curacao i syropem migdałowym. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzony lub na kościach lodu.Wyjątkowa butelkaGin wyróżnia się wyjątkowo intensywnym szafirowym odcieniem butelki. Kanciasty kształt przypomina szlif na kamieniach szlachetnych, a biało-złota etykieta dodaje mu elegancji. Na etykiecie znajduje się wizerunek uwielbianej przez Brytyjczyków królowej Wiktorii, nazwa trunku oraz kilka informacji na jego temat.