Winiarska inspiracjaCharles Smith Wines powstała w roku 2001, dwa lata po podróży Charlesa Smitha po Waszyngtonie, podczas której spotkał on starszego winiarza. Ten starszy mężczyzna przekonał Charlesa, że powinien samodzielnie spróbować produkcji wina. Prawdopodobnie nie zdawał sobie wtedy sprawy, że oto nadał początek jednej z najlepiej rozpoznawalnych marek winiarskich Waszyngtonu.We francuskim styluTo Cabernet Sauvignon pozostało wierne staroświeckiemu stylowi winiarskiemu z Bordeaux i w pełni oddaje klasę i tradycję starych receptur i metod. Chociaż winiarnia nie posiada własnego zamku (franc. Chateau), to wino wynagradza wszystkie braki.Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców i runa leśnegoWino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (97%), Petit Verdot (2%) i Cabernet Franc (1%). Bukiet jest połączeniem aromatów ciemnych owoców jeżyn, jagód i borówek z runem leśnym i zaskakującej nuty grafitu. Intensywny smak owoców dojrzałej wiśni i jeżyn przynosi wiele przyjemności z degustacji. Inspiracją do stworzenia tego wina Cabernet Sauvignon z północnozachodniego Bordeaux, o intensywnym smaku, głębi i złożoności.Towarzysz steka i serówDoskonale posmakuje w towarzystwie dobrze wysmażonego steka z polędwicy a także każdym obficie przyprawionym i nieco tłustym mięsem jak na przykład żeberka w marynacie BBQ. Paruje się także z deską półtwardych serów jak Cheddar czy Mimolette.Wyróżniająca się etykietaKlasyczna butelka z ciemnego szkła z szeroką, białą etykietą wyróżnia się rozciągniętą na całą szerokość naklejki nazwą wina w gotyckiej czcionce. Najpopularniejsza czcionka średniowiecza jest nawiązaniem do średniowiecznej historii wina z Bordeaux.Nagradzany trunekWiniarski magazyn Wine Enthusiast ocenił wino na 90 punktów na 100 możliwych, natomiast prestiżowy Wine Spectator na 89 punktów.