Włoski specjałChociaż obecnie połączenie wina musującego Prosecco i bittera pomarańczowo-ziołowego znane jest jako najpopularniejszy włoski aperitif, jego historia wcale nie została zapoczątkowana przez Włochów! Spritz oryginalnie był winem zmieszanym z wodą sodową, którym raczyli się hamburscy żołnierze na terenach dzisiejszych Włoch. Austriacy mieszali wino z wodą, ponieważ nie byli przyzwyczajeni do "wysokich" procentów włoskiego wina w ich kraju królowało piwo, a dodatkowo poszukiwali orzeźwienia gaszącego pragnienie w czasie włoskich upałów.Słodko-gorzki bitterDopiero wiele lat później do Spritza zaczęto dodawać oryginalny włoski bitter, czyli swojego rodzaju likier tworzony z pomarańczy, rabarbaru i mieszanki ziół. Właśnie tego typu bitterem jest Turchetto Aperitivo o charakterystycznej intensywnie pomarańczowo-czerwonej barwie. W bukiecie bittera wyczuwalne są aromaty skórki pomarańczy i świeżych ziół. Na podniebieniu trunek zachwyca aksamitną konsystencją i wręcz doskonale wyważoną dozą goryczki, która przynosi orzeźwienie nawet w najcieplejszych momentach dnia.Jak serwować Turchetto Aperitivo?Klasycznym sposobem serwowania jest połączenie z winem musującym Prosecco i niewielką ilością wody gazowanej. Koktajl Spritz znany jest ze swoich właściwości pobudzających apetyt, więc warto serwować go w roli aperitifu przed kolacją. Równie dobrze sprawdzi się jako towarzysz włoskich przekąsek deski serów i wędlin, bruschetty czy grillowanego kurczaka.Przepis na Aperol Spritz: 100 ml wina musującego Prosecco, 50 ml bittera Turchetto Aperitivo, 30 ml wody gazowanej, plaster pomarańczy, garść kości lodu. Do dużego kieliszka koktajlowego wrzuć kości lodu, dodaj Prosecco, Turchetto Aperitivo i dopełnij wodą. Udekoruj szklankę plastrem pomarańczy i delikatnie wymieszaj.