
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Niezwykła historia winiarska
Historia winiarni Hacienda Zorita sięga 1366 roku, kiedy to zakon Dominikanów otrzymał posiadłość od szlachcianki imieniem Ines de Limoges, która miała nadzieję ocalić w ten sposób duszę swojego zmarłego męża. Ponad 100 lat później, w roku 1485 winnice odwiedził sam Krzysztof Kolumb, który zbierał w tym miejscu fundusze i siły na podróż, by odkryć nowy świat. Dziś jest to miejsce o ponad 700-letniej historii, które nie tylko tworzy wina, ale także służy jako 5* hotel i SPA, a także genialna restauracja odznaczona gwiazdką Michelin.
Jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii
Hacienda Zorita posiada winnice niedaleko Salamanki, wzdłuż doliny rzeki Duero, w regionach Arribes del Duero, Rueda i Ribera del Duero. To jeden z najważniejszych i najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe, kultowe wręcz wina. Tutejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością, a kwasowością. Gleba w tym regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków. Ten niewielki, zwłaszcza w proporcjach hiszpańskich, region urósł do rozmiarów prawdziwego giganta, jednak za wielkością Ribera del Duero nie stoją liczby - jego potęgą jest jakość produkowanych win. Powstają one niemal wyłącznie ze szczepu Tempranillo, dzięki czemu są ciemne, z mocną strukturą i wysoką zawartością alkoholu.
Czerwone, wytrawne, o owocowym aromacie z nutą dębu
Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Tempranillo. Ma głęboko-rubinową barwę i bukiet złożony z aromatów owocowych i nut beczki. Wyraźnie wyczuwalne są dojrzałe truskawki, wiśnie i śliwki węgierki z niuansem dębu i wanilii. Na podniebieniu jest intensywnie owocowe z wyraźną kwasowością, która orzeźwia lecz nie dominuje nad słodyczą truskawkowego posmaku. Wszystko to zamknięte w przyjemnej konsystencji z miękkimi taninami.
Dania mięsne i hiszpańskie wędliny
Najlepiej skomponuje się z potrawami mięsnymi, w tym pieczoną polędwicą z nadzieniem z suszonych śliwek i grillowaną karkówką w marynacie miodowo-ziołowej w towarzystwie smażonych plastrów bakłażana. Wino jest także wspaniałym dodatkiem do hiszpańskich suszonych kiełbas – Chorizo Iberico czy Fuet.
Design typowy dla marki
Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła, którą wyróżnia duże tłoczenie na froncie w kształcie logotypu marki. Na szyjce obleczony został złoto-zielony kaptur z nazwą producenta, a pod tłoczeniem umieszczono wąską białą etykietą z nazwą wina i rysunkiem przedstawiającym pejzaż doliny Duero. U dołu butelki mieści się jeszcze niewielka etykieta w zielonym kolorze z nazwą producenta. Zarówno styl jak i kolorystyka są typowe i wyróżniające dla marki Hacienda Zorita.
Prestiżowe nagrody
Wino było wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach i rankingach. Zdobyło m.in. srebrny medal w rankingu prestiżowego magazynu winiarskiego Wine Spectator, również srebrny medal w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition a także Mundus Vini oraz złoty medal w konkursie Concours Mondial de Bruxelles.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!