Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

×

    Bernard Magrez Chateau Fombrauge Saint-Emillion Grand Cru 0,75l

    Review (0)
    344,90 zł
    Ilość:

    Do darmowej dostawy brakuje 345,00 zł

    Winiarska sława Francji

    Bernard Magrez to prawdziwa winiarska sława, w której rękach skupia się dziś 40 winnic we Francji oraz 8 w innych krajach świata. Dziś prowadzi je wraz z synem i córką, a każdą wydaną na rynek butelkę podpisuje własnym nazwiskiem, dając tym samym potwierdzenie ich najwyższej jakości i doskonałości. Droga Magreza do sukcesu była naprawdę długa i rozpoczęła się gdy Bernard miał zaledwie 16 lat i rozpoczął pracę handlarza winem. Od tamtej pory nieustannie zdobywa nowe „winiarskie szczyty”. 

    Posiadłość Fombruage

    Posiadłość Fombruage od ponad 6 wieków uosabia elegancję win Grand Cru Classé z Saint Emilion. Jej historia rozpoczęła się w XV wieku od rodziny Canolle, a pierwsze winogrona zostały zebrane w niej w roku 1599. Dziś jest to największy Grand Cru Classé w Saint-Emilion pod względem powierzchni. Z winnicą o powierzchni ponad 58 hektarów, reprezentuje dużą różnorodność terroir, gleb i szeroki zakres ekspozycji. Dzięki tej różnorodności wina tworzone w tym miejscu wyróżniają się złożonością i unikalną tożsamością. 

    Staranna i precyzyjna produkcja

    Winogrona zbierane są ręcznie i umieszczane w małych skrzyniach, by zniwelować uszkodzenia. Sortowane i selekcjonowane są na specjalnym stole ręcznie przez 20 wykwalifikowanych pracowników. Następnie przenoszone są do niewielkich kadzi ze stali nierdzewnej i betonu. Wstępna fermentacja na zimno przebiega w temperaturze 8⁰C i trwa od 4 do 8 dni. Czas maceracji jest różny dla różnych odmian: dla Merlot było to 28 do 30 dni, a dla Cabernet od 26 do 28 dni. Na koniec wino leżakowało przez 16 miesięcy w beczkach – 40% nowych i 60% beczkach drugiego napełnienia. 

    Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych owoców i przypraw

    Wino jest kupażem trzech szczepów: Merlot (77%), Cabernet Sauvignon (9%) oraz Cabernet Franc (14%). Ma głęboką rubinową, przejrzystą barwę. Bukiet stworzony jest z aromatów czerwonych owoców, takich jak porzeczki i maliny z dodatkiem przyjemnych nut korzennych przypraw. W ustach równie intensywnie owocowe z zaznaczonymi taninami, zrównoważone z przyjemną dla podniebienia gładką konsystencją. 

    Dla miłośników mięsnych doznań

    Najlepiej skomponuje się z potrawami na bazie wyrazistego w smaku czerwonego mięsa – jagnięciną, stekami lub dziczyzną. Warto łączyć je z grillowanym antrykotem a la bordelaise w sosie z czerwonym winem i szalotką a także z każdym mięsem w gęstym, słodkawym sosie np. z suszonych śliwek. 

    Wizytówka posiadłości

    Zgodnie ze stylem marki butelka przedstawia wizerunek posiadłości, w której zostało stworzone wino zamknięte w jej wnętrzu. Dlatego klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona jest prostą etykietą w białym kolorze z rysunkiem przedstawiającym posiadłość Fombruage oraz nazwą trunku. Pod nią znajduje się kolejna, mniejsza etykieta w kolorze czarnym z nazwiskiem producenta i logotypem, którym są dwa skrzyżowane złote klucze. Całości dopełnia czerwony kaptur na szyjce ze złotymi napisami. 

    FOM-CWT-SEGCR-N-021

    Opis

    KOLOR
    Czerwone
    POJEMNOSC
    0,75 l
    ALKOHOL
    14,00 %
    RODZAJ
    Wytrawne
    REGION
    Bordeaux / Saint-Emillion Grand Cru
    SMAK
    wytrawne
    STYL
    Pełne i bogate
    APELACJA
    Saint-Emillon AOC
    KRAJ
    Francja
    PRODUCENT
    Bernard Magrez
    SZCZEP
    9% Cabernet Sauvignon, 77% Merlot, 14% Cabernet Franc

    Specyficzne kody

    Nowy produkt

    Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!

    Napisz recenzję
    Bernard Magrez Chateau Fombrauge Saint-Emillion Grand Cru 0,75l

    16 innych produktów w tej samej kategorii: