
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Winiarska sława Francji
Bernard Magrez to prawdziwa winiarska sława, w której rękach skupia się dziś 40 winnic we Francji oraz 8 w innych krajach świata. Dziś prowadzi je wraz z synem i córką, a każdą wydaną na rynek butelkę podpisuje własnym nazwiskiem, dając tym samym potwierdzenie ich najwyższej jakości i doskonałości. Droga Magreza do sukcesu była naprawdę długa i rozpoczęła się gdy Bernard miał zaledwie 16 lat i rozpoczął pracę handlarza winem. Od tamtej pory nieustannie zdobywa nowe „winiarskie szczyty”.
Posiadłość Fombruage
Posiadłość Fombruage od ponad 6 wieków uosabia elegancję win Grand Cru Classé z Saint Emilion. Jej historia rozpoczęła się w XV wieku od rodziny Canolle, a pierwsze winogrona zostały zebrane w niej w roku 1599. Dziś jest to największy Grand Cru Classé w Saint-Emilion pod względem powierzchni. Z winnicą o powierzchni ponad 58 hektarów, reprezentuje dużą różnorodność terroir, gleb i szeroki zakres ekspozycji. Dzięki tej różnorodności wina tworzone w tym miejscu wyróżniają się złożonością i unikalną tożsamością.
Staranna i precyzyjna produkcja
Winogrona zbierane są ręcznie i umieszczane w małych skrzyniach, by zniwelować uszkodzenia. Sortowane i selekcjonowane są na specjalnym stole ręcznie przez 20 wykwalifikowanych pracowników. Następnie przenoszone są do niewielkich kadzi ze stali nierdzewnej i betonu. Wstępna fermentacja na zimno przebiega w temperaturze 8⁰C i trwa od 4 do 8 dni. Czas maceracji jest różny dla różnych odmian: dla Merlot było to 28 do 30 dni, a dla Cabernet od 26 do 28 dni. Na koniec wino leżakowało przez 16 miesięcy w beczkach – 40% nowych i 60% beczkach drugiego napełnienia.
Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych owoców i przypraw
Wino jest kupażem trzech szczepów: Merlot (77%), Cabernet Sauvignon (9%) oraz Cabernet Franc (14%). Ma głęboką rubinową, przejrzystą barwę. Bukiet stworzony jest z aromatów czerwonych owoców, takich jak porzeczki i maliny z dodatkiem przyjemnych nut korzennych przypraw. W ustach równie intensywnie owocowe z zaznaczonymi taninami, zrównoważone z przyjemną dla podniebienia gładką konsystencją.
Dla miłośników mięsnych doznań
Najlepiej skomponuje się z potrawami na bazie wyrazistego w smaku czerwonego mięsa – jagnięciną, stekami lub dziczyzną. Warto łączyć je z grillowanym antrykotem a la bordelaise w sosie z czerwonym winem i szalotką a także z każdym mięsem w gęstym, słodkawym sosie np. z suszonych śliwek.
Wizytówka posiadłości
Zgodnie ze stylem marki butelka przedstawia wizerunek posiadłości, w której zostało stworzone wino zamknięte w jej wnętrzu. Dlatego klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona jest prostą etykietą w białym kolorze z rysunkiem przedstawiającym posiadłość Fombruage oraz nazwą trunku. Pod nią znajduje się kolejna, mniejsza etykieta w kolorze czarnym z nazwiskiem producenta i logotypem, którym są dwa skrzyżowane złote klucze. Całości dopełnia czerwony kaptur na szyjce ze złotymi napisami.
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!